Kepalėlis tikrumo...
Ingredientai:Raugui:
1 stiklinė rupių ruginių miltų
1 stiklinė šilto vandens
Pirmai tešlai:
paruoštas raugas
4 stiklinės rupių ruginių miltų
3 stiklinės šilto vandens
Antrai tešlai:
Paruošta pirma tešla
200 g. kvietinių miltų
300 g. ruginių miltų
3 šaukšai cukraus
2 šaukštai druskos
3 šaukštai medaus
Žingsniai:
1. Ruošiame raugą. Miltus užpilame kambario temperatūros vandeniu ir išmaitome iki grietinės tirštumo masės. Paliekame 25 laipsnių temperatūros patalpoje trims paroms, kad surūgtų. Kiekvieną dieną pamaišome. Raugas turi suskystėti.
2. Ruošiame pirmą tešlą. Į raugą supilame miltus ir šiltą, bet ne karštą vandenį. Išmaišome ir paliekame 12 valandų.
3. Ruošiame antrą tešlą. Paruoštą pirmą tešlą ir likusius ingredientus sumaišome. Tešla turi būti tiršta, bet ne kieta. Sukrečiame ją į kvadratinę aukštą formą žir paliekame 2 valandoms, kad iškiltų.
4. Į orkaitę, kurioje kepsime duoną, įstatome skardą su vandeniu. Pirmas 10 minučių duoną kepame 220 C temperatūroje, kad susiformuotų pluta, 40 minučių - 200 C ir likusias 30 minučių - 180 C. Iškepus duoną apipurškiame vandeniu ir įsukame į lininį rankšluostuką, kad suminkštėtų pluta.
Gardžios duonelės kasdieninės!
2 komentarai:
Ar mielių nereikia? Per kiek laiko paruošiamas raugas?
Daugelis stebisi, bet paruošti raugą tereikia tik miltų ir vandens. Mielių tikrai nereikia! Raugo gamybos sudėtingumą lemia nebent trukmė, - rūgimo procesas vyksta 3 dienas. Žinoma, raugo galima pasilikti iš anksčiau keptos duonos arba nusipirkti. Mačiau, kad ekologiškų produktų parduotuvėse parduoda ne tik birų raugą, bet ir priedus: saulėgražas, sėmenis, sezamus ir t.t.
Rašyti komentarą