Šokolado ir riešutų pyragas sušildys svajones speiguotą žiemos vakarą…
Ingredientai:
140 g. migdolų (nulupti odelę, apkepinti)
115 g. cukraus pudros
40 g. miltų
120 g. atšildyto sviesto
150 g. lydyto juodojo šokolado
3 kiaušiniai (trynius atskirti nuo baltymų)
2 a. š. migdolų likerio
Papuošimui:
Sauja skaldytų migdolų (apkepinti)
Glaistui:
3/4 puodelio plakamosios grietinėlės
225 g. juodojo šokolado (susmulkinti)
2 a. š. sviesto (susmulkinti)
2 a. š. migdolų likerio
Žingsniai:
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. 20-23 cm skersmens, 8-9 cm gylio apvalią kepimo skardą su nuimamais kraštais ištepti riebalais. Skardos dugną iškloti kepimo popieriumi ir pabarstyti miltais.
2. Kuo smulkiau susmulkinti migdolus. Suberti 2 a. š. cukraus pudros ir persijotus miltus. Gerai išmaišyti.
3. Kitame inde elektriniu plaktuvu iki minkštos konsistencijos išmaišyti sviestą. Sudėti pusę likusios cukraus pudros ir maišyti apie 1-2 minutes. Tada supilti lydytą šokoladą. Po truputį maišant į mišinį supilti kiaušinio trynius ir likerį.
4. Trečiame inde iki purių putų suplakti kiaušinio baltymus. Suberti likusią cukraus pudrą ir plakti iki standžių putų. Atsargiai maišant į šokolado masę sukrėsti pusę išplaktų baltymų, migdolų masę, galiausiai - likusią pusę baltymų. Tešlą sukrėsti į skardą.
5. Kepti 30-35 minutes, kol kraštai iškyla, tačiau vidurys lieka minkštas. Nuėmus formos kraštus atvėsinti, tada apversti ant metalinių grotelių. Kai pyragas visiškai atšals, nuimti skardos dugną ir kepimo popierių.
6. Glaistas. Ant silpnos ugnies užvirti grietinėlę. Maišant suberti šokoladą. Maišyti iki vientisos masės. Sukrėsti sviestą ir įpilti migdolų likerio. Kartkartėmis pamaišydami 20-30 minučių vėsinkite, kol sutirštės.
7. Po metalinėmis vėsinimo grotelėmis patieskite kepimo popieriaus. Ant pyrago užpilkite šiltą glaistą ir leiskite pravėsti. Tada pyrago kraštus aplipdykite skaldytais migdolais. Likusį glajų panaudokite norimam užrašui ant pyrago (naudokite konditerinį švirkštą arba iš kepimo popieriaus pasigamintą tūtelę).
Patarimai:
1. Kad pyragas būtų purus, nepadauginkite miltų.
2. Tam, kad lengvai nuluptumėte migdolų luobelę, pamirkykite juos karštame vandenyje.
Gardžios nuodėmės!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą